Get Adobe Flash player

Tallózó

Az intézményben a területileg illetékes gyermekjogi képviselő:

Makara Melinda
Fogadóóra helye, időpontja: Veszprém, Kossuth u. 10. 2. emelet 218-as szoba, minden
Munkaidőben elérhető telefonszáma:
06-20-4899-621
hónap első hétfő 13-15 óra között
E-mail: makara.melinda@obdk.hu
A JOGVÉDELMI KÉPVISELŐ AZ ORSZÁGOS BETEGJOGI, ELLÁTOTTJOGI, GYERMEKJOGI ÉS
DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT MUNKATÁRSA, AZ INTÉZMÉNYTŐL FÜGGETLEN SZEMÉLY
A fenti elérhetőségek sikertelensége esetén az OBDK zöldszáma hívható: 06/80/620-055

 

 

 

Belépés

 

Különös közzétételi lista

 

Kisfaludy Sándor (1772-1844)

Dunántúli földbirtokos, katonaként a bécsi testõrségben szolgált. Tapasztalt utazó, világlátott katona volt. A felvilágosodás eszméit francia és olasz területrõl hozta magával. XIX. századi költõ, aki a korabeli nemesi- nacionalista hazafiságot képviselte. A Magyar Tudományos Akadémia tagja. Sümeg szülötte. Verseivel meghódította az olvasók szívét. Neki köszönhetõ, hogy korában az irodalom iránt egyre többen érdeklõdtek. A magyar színjátszás áldozatos pártfogója volt. A balatonfüredi színház megépítésében jelentõs szerepet játszott. Szellemisége ma is él a Sümegen és a térségében.

 

 

 

Ramassetter Vince (1806-1878)

Német származású kereskedõ család sarja. Édesapja 1804-ben telepedett le Sümegen. A család hagyományaihoz híven kékfestõ-iparosként és kereskedõként lett a város haladó gondolkodású polgára, aki vagyonát szorgalmas munkával szerezte. A sümegi bortermelést országos, a környék borát, pedig nyugat-európában is keresetté tette. A település polgáraként, városi tanácsos és városbíró tisztséget töltött be. Alapított: reál és alreál iskolát. Vasárnapi iskolát az iparos tanoncoknak, felsõ leányiskolát a leányoknak. A városnak téglagyárat, hogy építsen városházát, kórházat húsz ágyra, nagy telekkel, gazdasággal. Felesége Kompanik Zsófia emlékére a Zsófia óvodát. A nemes lelkû sümegi iparos, kereskedõ felismerte, hogy milyen elmaradott és mûveletlen a környék polgársága, ezért fejlesztette a település oktatását a XIX. század közepén. Vagyonát arra áldozta, hogy változtasson a helyzeten. Településünk hálás ma is: 1908-ban állított szobra Sümeg fõutcáját díszíti.

 

 

 


Az iskola története

 


1847.
Az iparos tanoncok vasárnapi iskoláját hozta létre Ramassetter Vince, aki kékfestõ üzemet mûködtetett valamint borkereskedõként a település és a környék borait tette ismertté.
1848-1849.
A forradalom bukását követõen, - ahogy hazánkban mindenütt - Sümegen is megrekedt a gazdasági fejlõdés. Ramassetter Vince éleslátását dicséri, hogy az oktatás területén határozott elõrelépéseket tett a település történetében.
1854.
Ramassetter Vince megalapította az elemi iskolát .
1857.
Ramassetter Vince lerakta a mai gimnázium alapját; az Alreál iskolát.
1872.
az Alreál harmadik osztálya, majd a felsõ leányiskola.
1874.
Az Alreál negyedik osztálya is megnyílt.
1898.
Ez év szeptemberétõl, mint „Sümegi Magyar Királyi Állami Alreál - iskola” teljesítette feladatait az intézmény.
A XIX. század elején itt tanított
Szabó Dezsõ író.
1924.
Ekkor érettségizett az elsõ évfolyam Sümegen. A második világháború éveiben a nehéz körülmények között is mûködött a középiskola.
1948.
Megnyitotta kapuit az általános iskola. A tanulók létszáma folyamatosan növekedett.
1963.
A középiskola gimnázium, szakközépiskola és technikumként mûködött.
1955.
A létszámok alakulása miatt szükségessé vált egy új általános iskola megnyitása. Két iskola: az Ady Endre Általános Iskola és a Ramassetter Vince Általános Iskola látta el az alapoktatás feladatait.
1969.
A település középiskolájában sikerrel indult el a biológia tagozat.
1985.
A Nevelési Tanácsadó kezdte meg mûködését a település mellett térségi feladatokat is ellátva.
1987.
Felújították a gimnázium épületét, a tetõtérbe alakították ki a kollégiumot.
1988.
A demográfiai hullám a gazdasági fejlõdés Sümeg oktatásában éreztette hatását. Új tantermek létesítésére volt szükség, hiszen áldatlan állapot volt a kétmûszakos tanítás. A Ramassetter Vince Iskola új épülettel, nyolc tanteremmel bõvült. az Ady Endre Általános Iskola alsó tagozata a 10 tantermes, úgynevezett Forfa épületben kapott korszerû, tágas otthont, ideális természeti környezetben. A diákok, a szülõk és a tanárok legnagyobb örömére. Sajnos csak rövid ideig állhatott az oktatás szolgálatában.
1989.
Az alapfokú mûvészetoktatás is megjelent a városban, zeneiskolai formában a Ramassetter Iskola kereteiben.
1992-1995.
A zeneiskola önállóan mûködött, majd ismét a Ramassetter Iskola fennhatósága alá került.
1994.
Hatosztályos gimnázium indult.
1997.
Az Ady Endre Általános Iskola beolvadásával jött létre a Kisfaludy Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. 1-12 évfolyamos iskola. A gazdasági változások szükségszerûvé tették az összevonást. A középiskolával felvállalt terhek azonban tovább gyûrûztek.
2000.
A Ramassetter Vince Általános és Zeneiskola és Nevelési Tanácsadó is csatlakozott a 12 évfolyamos iskolához.
2002.
Sümegen létre jött egy olyan iskolaközpont, ahol a diákok 6-23 éves korig szervezett, nappali rendszerû és alapfokú mûvészetoktatásban részesülnek.
2007.
150 éves lesz a gimnázium.

Digitális napló

Projektjeink

 

Új Széchenyi terv

 

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

 

 

ESZA

 A projektek az Európai Unió támogatásával valósulnak meg.

 

 

 

Iskola a facebook-on

Kisfaludy- napok

Rendezvényünk támogatói:

OTP Bank Nyrt. , Hotel Kapitány Wellness, Flóri Virágsarok (Tér Anikó), Construct -  Ker. Kft, Polydekor, Darnay Kálmán Alapítvány, Szülői Szervezet, ÁB Aegon (Barcza Zoltán), Németh Óra-Ékszer, Sarvaly Zrt., Csepregi József vállalkozó, Sissy Fashion, Dekoltázs Kft., Vikória szépségszalon, Scotti udvarház, Magyar Posta, Raák Optika, Horváth Istvánné optika, Avantgárd Sportbolt, Vianni

Szabó Kerttechnika, Agrovilág, Írókéz, Zebra papírbolt, Fókusz, Semmelweis Gyógyszertár, Tip-top Divat, PSF Kft., Virágkuckó, Rita Szépségszalon, Schell, Heineken, Spar, Gasztro Betyár, Thirty’s Étterem, Huber Cukrászda, Tringli Szilveszterné ajándékbolt, Farkas Autósbolt, Cseh Károly-Italker, Euromédia, Schluss Autósbolt, Tutiparty, Farkas Béla, Tourinform-TDM, Videotéka, Oszkai Réka (Kamilla Kézművesbolt), Kustos Gabriella, Varga Kinga, Tóth Tamás, Idegennyelvi munkaközösség, Neuberger-Kovács Beáta, Kőbán Tamásné, Szabados Zsuzsanna, Bolla Sándor, Francia pékség, Czémán Imre, Darvastó Foglalkoztató Intézet, Bútor és Lakberendezési Diszkontáruház (Eőry Dénesné), Allianz Hungária (Molnár Judit), Nemes Húsbolt