A gimnázium tanulóival idén is, immár hagyományosan minden tanév elején, részt vehettünk egy jutalomkiránduláson mi, az előző tanévben szép eredménnyel zárt tanulók. Ez a kirándulás Papp Imre Várkapitány felajánlása által valósult meg.

Idén Komárom: Monostori erőd; Tata: vár, Öreg-tó, Malomkert és az Angolkert a Cseke-tónál volt az úticél, ahova különbusszal utaztunk el.   

Számomra nagy élmény volt a Monostori erőd, ahol megnézhettük a Kenyérmúzeumot, ez a kiállítás mindig is érdekelt. Itt nagyon nagy és izgalmas gépeket láthattunk, amiken  – hihetetlen módon -, de munkások dolgoztak régebben, és felfedeztük azt is, hogy hasonló konyhaszekrények vannak kiállítva, mint amilyenek nagymamáinknál találhatók. Gyönyörködhettünk a tájban, hiszen a Monostori erőd falának tetejéről átláttunk a szlovákiai Révkomárom városrészre, ahol Jókai Mór született.

A Monostori erődöt követően átmentünk Tatára, ahol ebédünket egy igazi olasz pizzériában fogyasztottuk el. Ezután megtekintettük a híres tatai várat, és ha már Tata, akkor az Öreg-tó sem maradhatott ki a nap menetéből. Itt kicsit megpihentünk, sétáltunk a tó körül, majd hamar folytattuk is utunkat.

A következő állomás a tatai Malomkert volt. Igazi molnároknak érezhettük magunkat, hiszen ez a helyszín különböző (őrlő-, fűrész-, kalló-, és hajó-) malomszerkezetek működési elvét mutatja be.

Az utolsó látogatási helyszín az Angolkert volt. Itt lesétálhattuk az ebéd utáni felesleget. Véleményem szerint így, ősszel  nagyon meghitt hangulatú ez a kert, az árnyas tölgyes alatt a patak csobogását hallgatva, a műromok között bandukolva.

Kísérő tanárnőinknek, Kati néninek és Mónika néninek köszönhetően nagyon sok történelmi vonatkozást is megtudhattunk az egyes helyekről. Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy egy élményekben gazdag napot tudhatunk magunk mögött.

Koronczi Melissza Violetta