Izgatottan indultunk 36 diáktársammal a szombathelyi egyetem gép-ész szakjának meglátogatására május 9-én. Már reggel a vasútállomáson is érezhető volt, az izgalom, mikor vártuk a vonat érkezését. A város is tetszett, ahogy az ELTE Savaria Egyetemi központ is.  Érdekes volt, hogy itt más fajta órák vannak, nem olyanok,  amiket gimiben megszoktunk.

Az egyetem általános bemutatása után meglátogathattunk több labort is, ahol a gépészek tanulnak, kísérleteznek. Programozhattunk robot autót, megtapasztalhattuk milyen vonatot ,,vezetni” (kezdem érteni miért késnek mindig….), vizsgálhattuk a világot mikroszkópon át és rácsodálkozhattunk a víz és a nagy nyomás hihetetlen erejére is. Fel sem tudom sorolni, milyen sok élménnyel gazdagodtam, még úgy is, hogy a gépészettel apukám révén már kiskorom óta együtt élek.

Kipróbálhattuk az egyetemi menzát is. Nagy összehasonlítási alapom nincs, hiszen évek óta nem eszem az iskolai étkezdében, de nekem tetszett, és az ebéd is finom volt.
Ekkorra már elég jól elfáradtunk (mi lesz velünk, ha majd tanulni is kell az egyetemen, nem csak kirándulni), de még nem volt vége a napnak. Az Agóra Kulturális Központban megnéztük a Dr. Strange című filmet, ami alatt kicsit pihenhettünk, és a nasitól meg a colától új erőt is szereztünk. Erre szükségünk is volt, hiszen egy kis szabadidő után „Valódi fenyegetés az űrből” előadást hallgathattuk meg. Így mondhatjuk, hogy a nap folyamán minden méretben vizsgáltuk a világot, a mikroszkópikus részektől a hatalmas aszteroidákon át a hihetetlenül nagy csillagokig.

Mire hazaért velünk a vonat, már mind nagyon fáradtak voltunk, de megérte, mert olyan tapasztalatot és élményeket szereztünk, amikre életünk végéig emlékezni fogunk. És, hát, megismerhettünk egy egyetemet, ami közel van, és elég szimpatikus is. Ez végzősként még hasznos tudás lehet.

Koronczi Melissza
10. c osztályos tanuló