http://ajkaiszo.hu/miniszteri-kituntetes-a-mesterpedagogusnak/?fbclid=IwAR3Zwv93aHW8TMH4icEOROt-8SCXYRzw52B-cxjvIzdIuNGcVe_zW-uNiiI

Gratulálunk a kitüntetéshez Csarmasz Jánosnak, a sümegi gimnázium egykori diákjának!

 

Miniszteri kitüntetés a mesterpedagógusnak

2020-10-16 Tisler Anna

Miniszteri elismerő oklevelet adományozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium Csarmasz Jánosnak, oktatóként, szakértőként, szakmai vizsgaelnökként, tanfelügyelőként végzett példamutató munkájáért.

A Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikuma és Kollégiuma tanárát október 14-én köszöntötte az intézmény vezetése és a munkatársak.

A kitüntetett tanár pályafutását Szaniszló Edit igazgató ismertette. A méltatásból kiderült, hogy a pályafutását gépészmérnökként kezdő Csarmasz János első diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzete majd 12 évig mérnökként dolgozott az egykori Videoton vállalat ajkai katonai üzemében. Betöltött gyártmányfejlesztő, gyártásvezető, technológus és marketing csoportvezető munkakört,  részt vett és tolmácsolt számos szovjet delegációban, honosított orosz technológiai dokumentációkat, szakfordítást végzett német és orosz nyelven. Megkedvelte a tanári hivatást és levelező tagozaton elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem mérnök tanári szakját, majd a Bánki Donát szakképző iskolában tanított.

Elvégezte a szombathelyi tanárképző főiskolán majd a veszprémi egyetemen az informatikus szakot.  Pályázatok útján részt vett a svájci tanárképző projektben német nyelven, németországi szakmai nyári képzésben, továbbá Írországban a dublini technológiai intézetben szakmai angol nyelvi képzéseken. Az  Esterházy Károly főiskolán szerezte meg a pedagógus szakvizsgát és a tanügyigazgatási szakképesítést.

Rendszeresen vizsgáztat, szakértőként tevékenykedik, rendszeresen felkérik érettségi elnöknek, szakképző iskolák szakmai ellenőrzésére kap megbízást. Tanfelügyelő, mesterpedagógus. Diákjait országos szakmai tanulmányi versenyre készíti fel, ahol jó eredményeket érnek el. Részt vett uniós projektekben.

A városi és körzeti tekebajnokságon elnökként és edzőként vett részt, véradást szervez, ő maga 84 alkalommal adott vért. Az erdélyi Székelykeresztúrral létrehozta a testvérvárosi kapcsolatot és a diáküdültetést. Vállalt feladatot a katolikus egyházközösségben, szülőfaluja Káptalanfa közéletében, az ajkai biliárd bajnokság szervezésében, helytörténeti, családtörténeti kutatásokat végez.

A kitüntetett tanárt a szakképzési centrum vezetése és munkatársai megajándékozták. Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő mint pedagógus kollegát köszöntötte Csarmasz Jánost, majd hozzátette, örül, hogy ismét az ajkai diákokat oktatja a szakmára, és volt motivációja, hogy a tanári pályán maradjon.