ÖKOHÉT A GIMNÁZIUMBAN

 

A sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium – mint ökoiskola, idén is megtartotta a fenntarthatósági témahét helyi programsorozatát. A projektre országos szinten március 18-22. között került sor. Az előadások az egészség és jólét, fenntartható városok és közösségek, valamint az éghajlatváltozással szembeni fellépés tárgykörében szerveződtek.

Hétfőn a rossz idő miatt a tornateremben gyűltünk össze a megnyitóra, ahol a hét programjait, valamint az eddigi környezetvédelmi versenyek eredményeit ismertették. Közvetlenül utána mentősök tartottak prezentációt, amely során a fiatalokat érintő egészségügyi problémákról volt szó.

Másnap egy-egy tanóra keretein belül dolgoztuk fel az idei fenntarthatósági témákat. Kora délután egy csoport gimnazista részt vett a tanuszoda előtti faültetésben, amelyet a város szervezett.

Szerdán a Művelődási Házban Dr. Szinetár Csaba érdekes előadásában hallhattunk a behurcolt és invazív állatfajok környezetre tett hatásáról, egyik végzős osztályunk pedig a tapolcai Rockwool üzembe látogatott el. Délután Bárány József tanár úr szervezésében került megrendezésre az egészségnevelési verseny érdekes feladatokkal. Ezen a napon négy másik diákkal és Káliné Szabó Hajnalka tanárnővel Veszprémbe utaztunk, ahol a Bakonykarszt Zrt. által kiírt vízvilágnapi pályázat díjazottjaiként vettünk részt a jó hangulatú díjátadó rendezvényen; három I. és három III. helyezéssel tértünk haza, foto és esszé kategóriában „taroltunk”.

Csütörtökön a 9. osztályos tanulók az országos Te Szedd akcióhoz csatlakozva szemetet szedtek Sümegen, míg más évfolyamok az iskola támogatójához, az Everplast céghez kirándultak osztályfőnökeikkel.

A programsor utolsó napján a 10. évfolyamosok Böröndy Erzsébet „Mindennapi kenyerünk” című előadását hallhatták. A többiek helyi vállalkozók ízletes termékeit kóstolták meg, mely valószínűleg a legtöbb diák személyes kedvence volt, s kellemes zárása az élménydús témahétnek.

 

 

                                                                             Lugosi Csenge
11. c osztály

 

Te szedd! akció