Emlékeztető a 2018 őszi ÖDBK találkozóról

 

Időpont: 2018. október 12. 14 óra
Helyszín: a Sümegi Közös Önkormányzati Hivatal nagyterme

Varga Istvánné Bakos Margit, a kör titkára Simon István: Őszi udvar című versének utolsó két szakaszával köszöntötte a jelenlévőket. Bejelentette, hogy Kaiser Mihály elnök betegsége miatt nem tud részt venni a találkozón, Hasonlóan betegség miatt Binder Imre igazgató úr sem tud jelen lenni. Tolmácsolta mindkettőjük üdvözletét.

A tervezett menetrendtől eltérően, sürgős elfoglaltságai miatt először polgármester úr kért szót. Végh László beszélt az utóbbi időben elkészült sümegi beruházásokról, így szólt a tanuszodáról, a háziorvosi és gyermekorvosi rendelők Kompanik Zsófia utcai épületének beüzemeléséről, a hegyi utak javításáról, a csapadékvíz elvezetését szolgáló munkálatokról. A következő év feladata lesz a Petőfi – Kossuth Lajos – Árpád utca kereszteződésében a körforgalom megépítése, a sportcsarnok és a zöldövezeti pályázat megvalósítása. Beszélt polgármester úr a gondokról is, pl. a pályázatok benyújtása és a megvalósítás között eltelt időben az áremelkedések miatti pénzügyi nehézségekről.

Dr. Zinner Tibor történész /aki Kaiser Mihály egyetemi csoporttársa volt, az ő felkérésére érkezett hozzánk és közvetett vendégszeretetét élvezte/  egy érdekes, izgalmas „történelem órát” tartott „Amiről keveset beszélünk Mindszenty József bíboros esetében” címmel. A bíboros levelezéseinek szakavatott ismerője, elemzője sok új információt osztott meg hallgatóságával, amelyek eddigi történelmi ismereteinket megerősítették, vagy módosították, helyesbítették azokat.

A rövid szünet után emlékeztünk meg egy éve elhunyt társainkról / Dr. Németh Boldizsár, Holczer Ferencné Balogh Mária, Ábel László/, és tanárunk, Kormos Gizella temetésén elmondott búcsúztatóját olvasta fel Nagy Miklós tanár úr.

Szeidlné Lakos Éva igazgatónő köszönetet mondott a Baráti Körnek és az egyes tagoknak az előző tanév végén a diákoknak felajánlott díjakért. Felsorolta, hogy a volt végzősök milyen sokféle irányban folytatták tanulmányaikat az egyetemeken. Szólt az új tanév indításáról (újra magas létszámban érkeztek a 9. évfolyamra a diákok) és az eltelt rövid idő eredményeiről (ELTE Savaria Kutatók éjszakája – Különdíj). Elmondta, hogy 2018-ban a gimnázium megkapta „az eTwinning partneriskola” címet az Oktatási Hivataltól a külföldi diákokkal együtt készített projektért. Szeptemberben Lengyelországba utaztak a részt vevő tanulók. Az ÖDBK és a mai diákok közti élő kapcsolat egyik példája a nyáron elkészült CD is: Darnay László öregdiák tolmácsolásában hallgathatják meg neves költőink verseit a tanórákon.

Kaiser Mihály ötlete alapján, az ő utánajárásával és anyagi támogatásából elkészült Marton László világhírű szobrászművész emléktablója, amelyet a kör elnöke az ÖDBK nevében ajándékozott az iskolának. (A művész tapolcai volt, de járt a sümegi gimnáziumba is, itt fedezték fel tehetségét, és a városban több alkotása is található.) Marton László özvegye nem tudott eljönni a találkozóra, ezért Keszthelyi Tamásné Ilike adta át igazgatónőnek az emléktablót, amelyet a gimnázium épületében Végvári Lajos tablója mellé helyeznek el.

A 160 éves jubileumi ünnepségen került először átadásra olyan oklevél, amellyel azokat a tagokat köszöntjük, akiknek a családjában 3 vagy több generáció is a Kisfaludy Gimnázium diákja volt. Kaiser Mihály tavaly háromgenerációs tiszteleti tagságról szóló oklevelet adott át Darnay Lászlónak. Ezt követően jutott tudomásunkra, hogy négygenerációs tagunk is van, sőt még egy háromgenerációs is. Ezúttal Kántor Krisztina háromgenerációs és fia, Gyulai-Balog Barnabás négygenerációs oklevelet vett át Szeidlné Lakos Éva igazgatónőtől. Köszöntöttük a nagyszülőket, Kántor Miklóst és feleségét Csemba Máriát is, aki a család többi tagjának az iskolához való kapcsolatáról mesélt. Dömötör Tímea szintén háromgenerációs oklevelet vehetett át. Igazgatónő megköszönte a családok hűségét a gimnáziumhoz.

 A vegyes ügyek keretében szó volt a kör anyagi helyzetéről. A jelenlevők egyhangúlag támogatták a magasabb, évi 2000 forintos tagdíjat. A titkár felhívta a figyelmet a tagdíj rendszeres befizetésére, mert aki több mint 5 éven át nem teszi ezt meg, megszűnik a tagsága.

A közeljövőben szükséges lesz a Szervezeti és Működési Szabályzat átvizsgálása, frissítése, mert több elavult adatot, rendelkezést tartalmaz.

Varga Istvánné Bakos Margit bejelentette, hogy a titkári teendők ellátásáról /családi okok miatt/  lemond, de segít, amíg az utódját megtalálják. Szándékát a vezetőséggel korábban közölte.