A zeneiskoláról

A sümegi zeneiskola története

A sümegi zeneoktatás 1934-re, a 75 éve megalakult és azóta folyamatosan működő fúvószenekar megalakulásához nyúlik vissza. A zenekari tagoknak meg kellett tanulniuk a hangszerükön játszani. Ezt az oktatási feladatot akkor általában egy személyben a zenekar vezetője látta el.

Az 1960-as évek elején a Ramassetter Vince Általános Iskola zenetagozatot indított, ahol Horváth László tanár úr végezte a gyermekek zenei nevelését. Kiemelkedő tanítványai között említhetjük Miller Lajos Kossuth-díjas operaénekest, aki tőle nyert felvételt a Zeneakadémiára és a világ jelentős operaszínpadjain nagy sikerrel szerepelt, nemzetközi ismertséget szerzett.

A szervezett művészetoktatás – a mai formájában – 1989-ben kezdődött a Ramassetter Vince Általános Iskolán belül. Az első tanévben szolfézs előképző indult, ezután szinte minden tanévben valamilyen hangszer tanításának bevezetésével gyarapodott a tanítandó hangszerek választéka. A zongora után a hegedű, gordonka, furulya, klarinét, rézfúvós hangszerek és a magánének tanszakok épültek be a képzési rendszerbe.

Pár év után, 1993-től önálló zeneiskola lett a Halász László utca 9. szám alatti volt óvoda épületében. 1995-től megszűnt az önállósága, visszakerült a Ramassetter Iskolába. Azóta napjainkig több szerkezeti struktúraváltás után is intézményegységként megőrizte szakmai önállóságát.

2009 őszétől egy intézményben, de önálló egységként működik a gimnáziummal az alapfokú művészetoktatás a Mártírok útja 1-3. szám alatti gimnázium épületében történik. Tanulóinak létszáma jelenleg 125 fő. 2016. szeptember 1-től Csabrendeken is újra indítottuk az alapfokú művészeti képzést a helyi általános iskola tanulóinak.

A zeneiskola növendékei sikeresen szerepelnek a város rendezvényein, országos és megyei versenyeken szép eredményekkel bizonyítják az itt folyó szakmai munka minőségét.

Több növendékünk választotta a szakirányú továbbtanulást. A diploma megszerzése után elhelyezkednek zenekarokban vagy zeneiskolákban Magyarországon és külföldön egyaránt.

Néhány volt növendékünk már a zeneiskolánk kinevezett tanára lett.

2007-től kettő évenként az iskola rendezi a Veszprém Megyei Zeneiskolások Szolfézsversenyét. Ezt 2008-ban először Veszprém Megyei Kamarazene Verseny követte, amely átalakult Regionális Kamarazene Versennyé. Az Oktatási hivatallal együttműködve mi rendezzük a Zeneiskolai Továbbképzősök és a Lubik Imre Országos Trombitaverseny területi válogatóit is.

Az iskola 2002-ben vonószenekari, 2004-ben magánének és furulya zenei tábort, 2009-ben Miller Lajos és Miller Zoltán szakmai vezetésével Mesterkurzust rendezett.

A diákok a zeneiskola hangversenytermében illetve a város különböző helyszínein (Művelődési Központ, Hotel Kapitány Wellness Szálló) rendszeresen lehetőséget kapnak tudásuk bemutatására.

A sümegi zeneszerető közönség részére rendszeresen, évadonként hangversenybérlet sorozatot szervez, ahol neves előadóművészek csodálatos játékában gyönyörködhetnek a koncertlátogatók.

2007-ben a zeneiskola magkapta a „Kiválóra Minősített Alapfokú Művészetoktatási Intézmény” címet.

2021-től Gógánfán és Káptalanfán is elérhető az alapfokú művészeti iskolai képzés.