Beszámoló a 2023. május 29 – június 2. közti látogatásról

A lengyelországi Pyzdryben található partneriskolánkkal, a Gimnazjum IM. Kazimierza III Wielkiego-val több éve tart a kapcsolatunk. Tavaszi látogatásukat megelőzte egy közös projekt a külföldi diákokkal, amely arról szólt, hogy bemutatták egymásnak lakókörnyezetüket fényképek, videók segítségével. Az együtt összeállított környezetvédelmi kérdőív kitöltése, értékelése, a hasonlóságok/különbségek megvitatása Facebook bejegyzések, videóhívás formájában zajlott.

A Waclaw Felczak Alapítvány által kiírt, nyertes pályázatunk („Sasfiókák”) tette lehetővé, hogy tartalmas, színes programot állíthassunk össze az érkező csoport számára. Ugyancsak az elnyert 1,5 millió Ft pályázati támogatás révén tudtunk számukra igényes szállást és étkezést biztosítani a gimnázium melletti Kisfaludy Vendégházban, illetve a tapolcai – balatoni kirándulások útiköltségét is az alapítvány segítségével tudtuk finanszírozni.

A lengyel diákok kísérő tanáraikkal hétfő este érkeztek és péntek reggel indultak vissza. A köztes időszakban sok programon vehettek részt. A gimnázium hangversenytermében a fogadás alkalmából képes összeállítással elevenítettük fel a korábbi utazások emlékét, majd vendégeink rendhagyó közös tanórákon vettek részt. Magyar diáktársaik kíséretében megismerkedtek Sümeg és Tapolca nevezetességeivel, a környék természeti és épített értékeivel. Jártak a Sümeg mellett található Mogyorósdombon, a Balatonnál, Badacsonylábdihegyen és Szigligeten. Papp Imre várkapitány úr vendégei voltak a sümegi várban és a lovagi tornán.

A diákoknak és tanáraiknak a közös időtöltés során alkalmuk volt ismerkedni, angol nyelven beszélgetni. Köszönet jár a partneriskolai kapcsolat fenntartásában nagy szerepet vállaló angol szakos tanároknak, Nagy Emíliának és Arthur Kuzmiknak.

Bízunk benne, hogy életre szóló élményt sikerült nyújtanunk a Magyarországra érkező gyerekeknek és tanáraiknak, illetve a programban részt vevő Kisfaludy-s diákjainknak.