Diákok élménybeszámolói

 

2023.02.10-én pénteken ‘rendhagyó biológia órákon’ vehettünk részt.  Bárány József tanár úr tanulmányi kirándulást szervezett számunkra.

A Hadtörténeti Múzeum  „Négylábú bajtársak – katonák és kutyák’”  tárlatának megtekintése és kis szabadidő után  (Halászbástya bejárása, Starbucks kávéval a kézben  J ) indultunk a Lechner Tudásközpontba. Ott Dr. Kristóf Dániel érdekes előadását hallgathattuk végig. A témák változatosak voltak: távérzékelési eljárásokkal gyűjtött téradatok és földmegfigyelési adatok, űrfelvételek, légifelvételek, ortofotók feldolgozása és kiértékelése ezernyi megbízótól és célból. További együttműködési megállapodás született tanár úr és Dr. Sik András Űrtávérzékelési osztályvezető igazgató úr között.

Ezután mentünk a mindenki által már nagyon várt, Body Worlds kiállításra. Hatalmas élmény volt, ahogy konkrétan láttuk minden belső szervünket. Élethűbb már nem is lehetett volna, hiszen a tudomány számára testüket felajánló ázsiai emberek valós színű szilikon  polimerekkel konzervált testét láttuk 12 külön kis tárlatban. Ez a 200 test és sok tucat preparált szerv nem üveglapok mögött volt elhelyezve, hanem mint egy szobor, ‘kézzelfogható közelségben’. Érdekes volt a pszichológiai hatás: a plasztifikált testek a bomlás minden jele nélkül senkiből nem váltottak ki undort, csupán érdeklődést és csodálatot. A látogatók közel hajolva, ám kulturáltan, a testeket nem tapogatva tanulmányozták a feltárt szervrendszereket, kötegekre bontott inakat, izmokat.

Bárány tanár úr nagyon sok érdekes dolgot mesélt, ez annyira izgalmas volt, hogy a sok más látogató is velünk együtt jött végig és hallgatta tanárúr tárlatvezetését.
Koronczi Melissza 11.C

Ez a kirándulás jómagam és B.B.B. osztálytársam indítványozásából indult ki, tanár úr pedig készségesen beállt a kezdeményezés mögé és megszervezte a programot. Nagyon köszönjük a tanárúrnak, hogy támogatta az ötletünket és segített a megvalósításában is.

Bár a program az eredeti kétnapos helyett csak egynapos út lett, így is nagyon jól éreztem magam.  A Hadtörténeti Múzeumot is meglátogattuk, melyen gyors betekintést nyerhettünk a hadikutyás történeti és harcászati múltunkba. Ezután egy rövid városnézés következett. Jártunk a Budai vár környékén, láttuk a közel 770 éves Mátyás Templomot, és bejártuk a 120 éves Halászbástyát. Volt lehetőségünk beülni a Starbucks-ba is. Ezt követően elvillamosoztunk a Lechner Knowledge Centerbe, ahol Dr. Kristóf Dániel érzékletes előadását néztük meg a műholdaknak a mindennapi életben betöltött szerepéről. Dr. Sik András igazgató beült közénk beszélgetni, és nagy örömünkre további előadásokat és nyári munka lehetőséget is ajánlott nekünk.

Az Etele Plázához metróval utaztunk. Az Body Worlds kiállítás kb. 1000 m2 területen helyezkedett el két teremben. Nagyon érdekes és fantasztikus élmény volt… Ebben – azt hiszem – nagy érdeme volt tanárúrnak is, mivel a kiállított plasztifikált testeket és szerveket az életvezetési hibák, az életmód és anatómia ok-okozatában mutatta be, közel 2 órán át, sokszor a ‘potyázó’ fülelők számára is!

A nap befejezéséül a KFC-ben uzsonnáztunk (egy óra kimenőt kaphattunk szabadprogramra).

Összességében nagyon tetszett és mindenkinek csak ajánlani tudom a gimnáziumunk által szervezett tanulmányi kirándulásokat.
Szabó Lukrécia 10.C

Kiragadott vélemények a beszámolókból:

„Nagyon jó volt, rengeteg új ismerettel gazdagodtunk. Nekem a legjobban a Body Worlds kiállítás tetszett, ahol tanár úr részletes idegenvezetést tartott, amelybe becsatlakoztak idegenek is.
A Halászbástyán is sétálgathattunk, miközben forró csokit iszogatva gyönyörködtünk Budapestben. Nagyon jól éreztük magunkat, reméljük legközelebb is részt vehetünk hasonló tanulmányi kiránduláson.”
Vad Virág 9.C

„Különösen tetszett, hogy a Halászbástyánál távcsővel is megnézhettük a várost. Az előadások nagyon érdekesek voltak számomra, és a tudásom sokat bővült általuk.
Cserey Ádám 11.A

„A 48′-as katonasebész eszközök, az akkori egészségügy és a mindennapok bemutatása is nagyon tetszett, tanárúr tálalásában.”
Bujtor György 11.A

„Nagyon jó volt a vonatút a fiúkkal, sokat nevettünk, bolondoztunk a haverokkal a saját kupénkban. A Halászbástyán a városképet magyarázva humorosan mesélt a tanárúr a városról.  A Body Worlds kiállítás pedig egyszerre volt rémisztő és érdekfeszítő.”
Pastrovics Milán 11.A

„Nekem az tetszett az egész napban, hogy senki sem volt egyedül, jó volt a hangulat és a társaság is. A vonat gyorsabb és kényelmesebb is mint a busz. Hazafelé nem nagyon volt hely Székesfehérvárig, de mi megoldottuk és mindenki talált magának egy kényelmes helyet a peronon a földön, s már csattogott is az UNÓ… 🙂  „
Koós-Hutás Kincső 10.A

„A pénteki kirándulásban az tetszett a legjobban, hogy bár időpontokhoz voltunk kötve, mégis teljesen kötetlennek éreztem. Kaptunk szabadon eltölthető időt a Halászbástyánál és az Etele Plázában is. A Body-kiállítás, Bárány tanárúr magyarázatával nagymértékben hozzátett a biológiatudásomhoz.”
B.B.B.